vrijdag, oktober 27, 2006

Captain Cook Feestdag

Vandaag is het een van dé belangrijkste dagen van het jaar. Captain Cook, de bekende ontdekkingsreiziger die onderandere antartica en hawai heeft ontdekt, wordt 278 jaar. Om dat te vieren kan u vanavond bijvoorbeeld eens gaan eten in restaurant Captain Cook's in Roosendaal, vlak over de Nederlands grens. Smakelijk.

donderdag, oktober 26, 2006

Word vampier!

'The london vampyre club', of de Londense vampierenclub, heeft te weinig leden. Er is dus blijkbaar in Engeland een zwaar tekort aan vampieren waardoor de wilde nachtelijke Halloweenfeesten en de reizen naar Transsylvanië van de vampierenclub belange niet meer zo gezellig zijn omdat ofwel de vampierenfeestzaal ofwel de vampierenbus maar halfvol zitten. Daarom: als u zelf denkt dat u ondood bent, een paar honderd jaar oud bent of als u de onweerstaanbare drang voelt om bloed te drinken, stuur dan direct een mail naar de Londense vampierenclub en u zal meteen opgenomen worden in het clubje van deze Engelse vrienden van nosferatu en dracula. Als u er wil uitzien zoals de man op de foto dan moet u gewoon zo'n masker bestellen. Ave Maria!

dinsdag, oktober 24, 2006

Sardienen in de Noordzee

De klimaatsverandering waarmee we de laatste tijd te maken hebben zorgt voor een langzame stijging van de gemiddelde temperatuur van het Noordzeewater. Alhoewel het bij de stijging slechts om tienden van een graad gaat voor nog geen totaal van twee graden, reageren de organismen reeds op de verandering. Bepaalde vissoorten zoals de platvissen trekken naar diepere en koudere wateren, andere soorten zoals de kabeljauw trekken dan weer hoger naar het noorden. Vanuit de andere richting komen steeds meer vissoorten uit de zuidelijkere en warmere wateren de Noordzee binnen. Naast de Pacifische oester zijn er nu ook sardienen ontdekt voor onze kusten. Binnenkort wordt sardiensdag dus verser dan ooit tevoren.

donderdag, oktober 19, 2006

The Arch in Breendonk

U kent ze misschien niet direct maar The Arch is een Vlaamse groep die al twintig jaar op het podium staat en toerde van Duitsland tot Bosnië-herzegovina waar ze ooit per ongeluk een ondergrondse discotheek vol stront hebben laten lopen. Zaterdag geven ze er nog eens een stevige rooie lap op in JH het schuur in Breendonk met als special guests oa Peter Slabbynck van Red Zebra en Drita Kotaji. Voor 8 euro kan u vanaf 21u binnen en kaarten bestellen kan hier...

woensdag, oktober 18, 2006

De échte Alaskadag

Vandaag 139 jaar geleden, in 1867 verkocht Rusland Alaska aan de Verenigde Staten voor 7,2 miljoen dollar. De gevolgen ziet u hiernaast op de webcam op de hoek van 4th Avenue en G Street in Anchorage, Alaska. Het had er helemaal anders uitgezien moesten de Russen er baas gebleven zijn. Ook de rest van Alaska kan u live bekijken op de Alaska-webcams . Misschien vangt u met wat geluk zelfs wel een glimp op van een verklede Alaskees want om de Alaskadag te vieren lopen ze daar vandaag allemaal rond met 19e eeuwse kolonisatiekostuums.

dinsdag, oktober 17, 2006

Een rappe dinsdag sardiensdag

Voor als je niet veel tijd hebt en toch iets speciaal met uw sardien wil doen: simpele sardinesla voor op een toast. Ingredienten: 1 kleine ui, 1 blikje sardine,1 eetlepel tomaten ketchup, 2 eetlepels mayonaise en zwarte peper. Snipper de uien zo klein mogelijk, neem de sardines uit het blikje met zo min mogelijk olie, verwijder de graat en staart van de sardines, meng de sardine in een kopje met de ui - ketchup - mayonaise en voeg peper toe naar smaak. Opdienen op een toast en smakelijk

maandag, oktober 16, 2006

10-jarige Giuseppe Mangano zwemt straat van Messina over

Giusseppe Mangano, een tienjarig Siciliaans knulletje, is de jongste mens ooit die de straat van Messina, u weet wel die 4 kilometer zee tussen Sicilië en Italië, overgezwommen heeft. Ok, 4 kilometer is niet superver maar het ventje fikste dat gisteren wel in 55 minuten 30 seconden én werd twee keer gestoken door een kwal. Ik vraag me af of er ooit al iemand per waterfiets de straat van Messina heeft overgestoken...

zondag, oktober 15, 2006

3e laatst op boerentorentrappenloop

Daarnet meegedaan aan de boerentorentrappenloopwedstrijd. Vlak voor ik vertrok, hoorde ik dat de rapste op twee minuten en een half naar boven was gecrosst, dus dacht ik: ik doe het rustig aan, dan kan ik onderweg tenminste nog wat van het uitzicht genieten. Gevolg: ik ben uiteindelijk derde laatste geëindigd van de 493 deelnemers met na mij een meisje van zes jaar en nog een madame die krampen had gekregen. In elk geval: beter derde laatste, dan 47ste of zo. En daarbij iedereen die boven geraakte kreeg een gouden medaille.

vrijdag, oktober 13, 2006

Boodschap van Merlijn

Het is vrijdagavond half twaalf en mijn dochter Merlijn wil nog even kwijt dat ze vindt dat mensen geen kanker moeten hebben, dat ze niet overreden moeten worden, dat je niet te vlug mag dood gaan en dat iedereen gezond moet blijven ademen, eten en leven. En nu gaat ze slapen.

donderdag, oktober 12, 2006

Colombus ontdekt Amerika

Vandaag, precies 514 jaar geleden ontdekte Christoffel Colombus Amerika. Ontdekken is natuurlijk een groot woord. Om te beginnen waren de vikingen eeuwen voor hem al in Amerika geweest en bovendien was Colombus ervan overtuigd dat hij een andere zeeweg naar het Oosten gevonden had en dus in Indië was aangekomen. Daarom noemde hij de bewoners daar 'indianos'. Om deze hoogdag te vieren, moet u vandaag maar eens een ei op tafel proberen recht te zetten zonder een eierdopje of andere hulpmiddelen te gebruiken. Eerst hard koken mag.

woensdag, oktober 11, 2006

Youssou'n Dour verjaart

Youssou 'n dour, ook wel bekend als de Senegalese nachtegaal en zonder twijfel Afrika's grootste superster wordt vandaag 48 jaar. Om dat te vieren kan u natuurlijk al zijn platen kopen, maar u kan ook een kleine bijdrage storten om de Afrikaanse kindertjes te helpen op bankrekening van de Youssou 'n dour-stichting.

dinsdag, oktober 10, 2006

Dinsdag Sardiensdag met Sarah Bernard

Graag sardienen eten (en liefst op dinsdag) is niet alleen iets van nu. De Franse actrice Sarah Bernard was in het begin van de eeuw ook al een grote sardienenfan. Ze hield vooral van sardine uit blik, toen heel hip voedsel omdat het procédé van voedsel in blik nog maar pas was uitgevonden (en wel door de Engelsman Peter Durand). De Franse High Society organiseerde zelfs sardine-in-blik-picknicks. Misschien een idee om op deze sardiensdag te proberen.

maandag, oktober 09, 2006

Fritz Cola eindelijk in België

Eindelijk is het zover! De heerlijke Fritz-cola van de Hamburgers Lorenz Hampl en Mirco Wolf Wiegert is nu eindelijk in België verkrijgbaar. Wil u ook eens een kratje proberen, neem dan contact op met Philippe Bosmans van Sine Concept uit de Bloemstraat in Borgerhout. Hij zal ervoor zorgen dat u zo snel mogelijk van uw Fritz- Cola kan genieten. Grussgot!

vrijdag, oktober 06, 2006

Het Loofhuttenfeest begint

Toen ik vanmorgen door het venster keek zag ik dat mijn Joodse buren deze vreemde constructie op hun dak hadden gezet. Wat is me dat nu weer? vroeg ik me af, maar toen viel mijn shekel. Vandaag begint de Soekot of het loofhuttenfeest. Zeven dagen lang wordt herdacht dat de Joden veertig jaar lang in de Sinaï-woestijn rondtrokken en al die tijd verbleven in hutten. Daarom bouwen de joden nu nog altijd zelf een hut of een soeka in hun tuin (of op hun dak als ze geen tuin hebben) waar ze hun maaltijden in moeten opeten en eigenlijk feitelijk ook in moeten overnachten. Het dak van de hut moet van plantaardig materiaal zijn en de hut wordt verder versierd met vruchten en groenten. Als u nog geen plannen hebt voor vanavond, dan kan u bijvoorbeeld ook eens een loofhut bouwen en er vannacht in gaan slapen.

donderdag, oktober 05, 2006

De Pruimelaarstraat

Eén keer per jaar koop ik eens een roman om te lezen omdat de meeste romans gewoon niet goed genoeg zijn om te lezen. Dit jaar is dat geworden: De Pruimelaarstraat van Louis Van Dievel waarin Louis de lotgevallen van Staf Van Eycken beschrijft. Staf was zijn buurjongen die door een speling van het lot serial killer is geworden en nadat hij een aantal dames de nek had omgewrongen den bak is ingedraaid onder de bijnaam 'de vampier van Muizen'. U kan het boek bestellen bij Colibro.

woensdag, oktober 04, 2006

Nationale Feestag in Lesotho

Precies veertig jaar geleden werd het Afrikaanse land Lesotho onafhankelijk en sindsdien is 4 oktober daar de nationale feestdag. Lesotho is het enige land ter wereld dat volledig hoger dan 1000 meter ligt en wordt bestuurd door koning Letsie III (foto) die altijd een leeuwenvel draagt. Wil u meefeesten met de Lesothoërs, dan moet u nu zeker kijken naar deze Lesothoniaanse muzikanten en tegelijkertijd wild meedansen.

dinsdag, oktober 03, 2006

Dinsdag Sardiensdag

Vandaag is het weer sardiensdag en zoals iedereen ondertussen weet, is sardiensdag alleen maar geslaagd als je minstens één sardine gegeten hebt. Wil u daarnaast ook alles te weten komen over de sardine, dan moet u dringend het boek 'La Sardine' lezen, geschreven door de enige Sardinoloog ter wereld Philippe Anginot. Er is enkel een Franstalige versie, maar er staan wel heel veel mooie prentjes van sardienen in. U kan het boek bestellen bij uitgeverij Blocnotes.

maandag, oktober 02, 2006

Michael Moran wereldkampioen oesters openen

De Ier Michael Moran won dit weekend het wereldkampioenschap oesters openen op het legendarische Galway Oyster Festival. Hij opende 30 oesters op 2 minuten 35 seconden en was daarmee vijf seconden sneller dan de Zweed Hasse Johannesson. Wereldrecordhouder blijft Willie Moran, jaja de pa van Michael, met een tijd van 1 minuut 31 seconden. Reden genoeg dus om eens af te zakken naar Moran's Oysters Cottage, de oesterbar van Michael en Willy in het Ierse Kilcogan, of op zijn minst vanavond als voorgerecht een paar verse oesters te eten en ineens eens te proberen hoeveel je er zelf kan openen op anderhalve minuut...