woensdag, juni 28, 2006

18 250 000 euro theatersubsidie jaarlijks opgezopen

In Vlaanderen lopen er een goeie 5000 acteurs en aanverwanten rond. Kenmerkend voor het beroep van acteur is dat je veel op café moet zitten om producties voor te bereiden, na te praten over repitities, premières te vieren en nog vanalles meer. Het gevolg is dus dat die 5000 acteurs bijna dagelijks in de kroeg zitten en gemiddeld 10 euro per dag per man/vrouw opzuipen. Wetende dat acteurs bijna uitsluitend leven van subsidiegeld of werkloosheiduitkeringen, hetgeen we kunnen beschouwen als indirecte subsidies, betekent dat dus dat er 5000 maal 365 maal 10 euro ofte 18 250 000 euro subsidiegeld per jaar naar drank gaat. En dan hebben we het nog niet gehad over de schrijvers, de dansers, de beeldhouwers, de videokunstenaars en de opvoeders. Reden genoeg dus om een mailtje te sturen naar cultuurbaas Bert Anciaux om te zeggen dat hij de caféprijzen dringend drastisch moet verlagen.

dinsdag, juni 27, 2006

Joggen op de schelde

Gaat u graag joggen, maar voelt u liever klotsend water onder uw voeten dan opstuivend grind? Dan is het vandaag uw geluksdag want een Canadees met de naam Gregory Lekhtman heeft de waterjogger uitgevonden en het ding ineens op de markt gebracht; Eindelijk dus een toestel waarmee u zonder problemen van Antwerpen naar Gent over de Schelde kan joggen. Als u er eentje wil bestellen, mail dan gewoon een waterjoggerbestelling naar Gregory zijn fabriekje. Wil u toch joggen op de Schelde maar vind u dat zo'n toestel niet bij uw imago past, dan kan u natuurlijk gewoon een tochtje met de Flandria gaan doen en de hele tijd het dek op en neer lopen. Kijk wel even wanneer de boten vertrekken op het Flandriavertrekschema. Have a good run!

maandag, juni 26, 2006

Ontstressen met een bruine kiekendief

Hoogstwaarschijnlijk hebt u net zoals iedereen een veel te gestresseerd leven en bent u 's avonds na een werkdag vol ellende te moe om nog snel even een Thaïse body to body massage te ondergaan zodat u ondertussen al jarenlang totaal opgespannen en dolgedraaid rondloopt. Gelukkig is dat vanaf nu niet meer nodig. U belt gewoon naar vogelkenner en ornitholoog Luc De Meersman uit Kampenhout tegen Leuven. Tegen een bescheiden betaling komt deze birdwatcher met u in de tuin zitten of door een park naar keuze wandelen en vertelt hij u alles over de geluiden der vogels want volgens Luc De Meersman zijn vogelgeluiden de grootste ontstressers ever. Wil u daarom eens graag een Luc De Meersman in uw tuin, bel dan 016-65 51 42 of mail naar luc.de.meersman@pandora.be. Als u liever op eigen houtje wil onstressen bij het geluid van een fuut of een bruine kiekendief (foto), surf dan naar vrolijke vogelgeluiden. Daar kan u naar hartelust vogelgezangen beluisteren tot u volledig gekalmeerd bent. Succes!

woensdag, juni 21, 2006

Hoe zou het met Fons Oerlemans zijn?

Fons Oerlemans, u weet wel, de man die in de jaren 70 naar Barbados dobberde op een paar rioolbuizen en in de jaren 80 de oceaan overstak met een vrachtwagen op een vlot, is ondertussen 68 jaar en nog altijd volop in beweging. Zopas vaarde hij samen met zijn drijvende fles (foto) en zijn vrouw Kee van de Kaap Verdische eilanden naar Senegal en tegelijkertijd knustelt hij nog altijd aan de ballon voor zijn apollo 19 project, waarmee hij een solo-ballonvlucht wil maken tot op 40.000 m hoogte en dan met een parachute naar de aarde wil terugkeren. Verder ziet Fons Oerlemans er nog altijd heel gelukkig uit. Redenen genoeg dus om hem een mailtje te sturen en hem te feliciteren met zijn leven.

dinsdag, juni 20, 2006

Zwemplezier in Tsjechisch Bier

Ze zeggen wel eens dat België het land van het bier is. Niets is natuurlijk minder waar. Het enig echte waarachtige land van het bier is Tsjechië. Om te beginnen is de Pils uit gevonden in en genoemd naar het Tsechische stadje Pilsen en nu is ook het eerste bier-gezondheidscentrum geopend in Tsjechië en wel in de stad Chodova op de Plana Pivovarská nummer 107, een goeie 800 kilometer van Brussel of Antwerpen. In de kelder van de brouwerij kan je genieten van bierbaden, biermassages, bier-schoonheidsbehandelingen en een echte biersauna. Er zijn ook vier reusachtige bierbaden geïnstalleerd waar de bezoeker in kan zwemmen. Bier is volgens eigenaar Jiri Plevka heel goed voor verschillende medische en cosmetische toepassingen, maar helpt vooral bij huidaandoeningen. Een weekendje bierrelaxen in Chodova kost een goeie 150 euro, maar dan zwemt u wel in écht Tsjechisch bier. Reserveren kan op Tel. +420 374 794181-2 of mail naar chodovar@chodovar.cz. Als u verder alles over wil weten over bier en Tsechië, luistert u dan maar eens rustig naar radio praha waar bierspecialist Markéta Maurová u alles vertelt. Enige kennis van het Tsjechisch is natuurlijk wel meegenomen...

vrijdag, juni 16, 2006

Today it's Bloomsday

Vandaag is het Bloomsday! Een jaarlijkse hoogdag voor de fans van James Joyce. Zijn meesterroman 'Ulysses' speelt zich namelijk af in Dublin en vertelt uur na uur de lotgevallen van een doodgewone Dublinner met de naam Leopold Bloom en dat allemaal op 16 juni 1904. Vandaar dat het dus vandaag ook Bloomsday is. Echte die-hard fans zitten al sinds vanochtend in Dublin om net zoals Leopold Bloom een gorgonzolasandwich te eten in Davy Byrne's Pub op Duke Street. Lieden daarentegen die niet direct in Dublin geraken, kunnen bloomsday ook vieren door gewoon eens heerlijk Iers te eten vandaag. De ideale gelegenheid dus om eindelijk eens een Irish Stew te proberen. Heel simpel te maken. Het is een een stoofschotel van rund- of lamsvlees, wortelen, uien en aardappels. Al die dingen dus in stukken snijden, bij elkaar kappen in een pot en een klein uurtje laten stoven in Guinness, u weet wel zo'n heel donkerbruin bier. Als u geen tijd heeft om nog zo'n stew in elkaar te flansen vandaag en toch Bloomsday op een passende manier wil vieren, reserveer dan snel nog een tafeltje in het Ierse restaurant James Joyce in Brussel. Cheers!

donderdag, juni 15, 2006

Geluk in huis met Vesta


Vandaag is het 15 juni. Zoals iedereen wellicht weet, is dat de nationale feestdag van Malawi. Belangrijker nog is dat vandaag in het oude Rome de Vestalia eindigden. Vesta was de godin van 'het huis en de haard’ die ervoor zorgde dat het gezin van onheil gespaard werd. De Romeinen brachten dagelijks een offer aan de godin Vesta en van 7 tot 15 juni vonden de vestalia plaats. De vestalia waren feesten opgedragen aan de godin Vesta. Op het einde van het feest, op 15 juni, was het de gewoonte dat het huis werd proper gemaakt en dat het stof naar de dichtstbijzijnde rivier werd gebracht en daar in de stroming werd gegooid. Mensen mochten niet trouwen op 15 juni en alle bakkers hingen slingers van violetjes in hun bakkerij. Jammer genoeg worden de vestalia niet meer gevierd. Maar omdat een huis dat gespaard blijft van onheil toch altijd wel handig is, stel ik voor om vandaag u huis eens proper te maken, het stof in de dichtstbijzijnde rivier of beek te gaan kappen en uw bakker te verblijden met een slinger van violetjes. Als u dat teveel werk vindt kan u nog altijd de Malawese Vlag overtekenen, uitknippen en aan uw raam hangen. U kan ze ook ineens bestellen, maar dan hebt u ze natuurlijk niet meer op tijd.

vrijdag, juni 09, 2006

Vol-au-vendredi

Zoals iedereen weet moet je eigenlijk elke dinsdag sardienen eten omdat het dan sardiensdag is, maar vergeet niet dat er ook vrijdag altijd een bepaald gerecht moet gegeten worden: vol-au-vent, ook wel gekend als koninginnehapje of vidé. Eigenlijk is vol-au-vent elk gerecht dat op basis van een botersausje gemaakt is en vervolgens in een warm bladerdeegkoekje wordt gedraaid. De meest bekend variant is natuurlijk de vol au vent met champignons, gehaktballetjes en stukjes kip. U weet wel, de vol-au-vent die u in bokalen bij de slager kan kopen of in plastiek potjes in het frituur kan bestellen. Maar er bestaan natuurlijk nog meer soorten. Bijvoorbeeld vol-au-vent van varkenspoten uit de polders. Wat heb je nodig om deze lekkernij bij mekaar te stoveren? Wel, 4 pasteitjes van bladerdeeg, 4 varkenspoten, 200 gr varkensgehakt, 1 ei, 100 gr paneermeel, peper, zout, muskaatnoot, 1 prei, 1/2 selder, 2 uien, 2 wortelen, 1 kruidentuiltje, boter, bloem en gehakte peterselie. Kook de varkenspoten samen met de prei, selder, ui, wortelen en een kruiden- tuiltje in water gaar. Breng op smaak met peper en zout. Maak intussen de gehaktballetjes. Meng het gehakt met 1 ei, paneermeel, peper, zout en muskaatnoot, draai mooie balletjes van het mengsel en kook ze in water met een weinig zout. Bind het kookvocht met een roux van bloem en boter. Haal, als de varkenspoten goed gaar zijn, het vlees eraf, snijd het fijn en vo eeg het bij het gebonden kookvocht. Laat nog even doorkoken en doe er dan de gehaktballetjes bij. Verwarm de pasteitjes al een 10-tal minuten voor, vul ze met dit mengsel en garneer met enkele takjes gehakte peterselie. In elk geval, of u nu graag varkenspotenvol-au-vent of liever bokalenvol-au-vent lust, als u maar vol-au-vent eet op vol-au-vendredi, dan is het goed. Smakelijk!

donderdag, juni 08, 2006

Bruno de Beer is in de Weer


In het Tiroolse Zillertal loopt er na 200 jaar opnieuw een wilde beer rond. Het beest draagt de naam Bruno de Beer. Samen met 24 bruine vriendjes waarvan we de naam niet kennen, werd hij door het Wereldnatuurfonds in de bossen uitgezet. Bruno vond het echter niet zo tof in het woud en is naar de bewoonde wereld afgezakt om daar een beetje de vandaal te komen uithangen en zoals het een echte beer betaamt de bijenkasten van alle plaatselijke imkers te gaan leeg roven. Maar komt de bruine beer eigenlijk wel uit Tirol? Helemaal niet. Eigenlijk feitelijk de peitelijk komt de beer uit Amerika. De oervader van alle beren was de dageraadbeer en die leefde daar zo'n goeie veertig miljoen jaar geleden. Hij zag er niet echt uit als een beer zoals wij die kennen, maar eerder als een flinke terriër, iets groter dan een vos, met kenmerken van de huidige beer, maar ook van een hond en een wasbeer. Twee diersoorten die nauw verwant zijn met de beren. Uit de dageraadbeer ontwikkelden zich vervolgens ongeveer 20 tot 25 miljoen jaar geleden drie soorten. De kortsnuitberen (foto) die zo'n 12 000 jaar geleden uitstierven, de panda's die maar niet uitgestorven geraken en de gewone beren. Uit die gewone beer onstond naast de lippenbeer en de kraagbeer ook de verschrikkelijke holenbeer, de directe voorvader van de huidige bruine beer, de Amerikaanse zwarte beer en de Grizzly (of de ursus arctos horriblis). De bruine beren die later naar de poolstreek trokken, ontwikkelden zich tot de ijsbeer. In elk geval, of de beer nu uit Tirol komt of niet, om Bruno een hart onder de riem te steken, stel ik voor om met zijn allen vandaag nog een boterham met honing te eten.

vrijdag, juni 02, 2006

Van de drank af met Wiley Brooks


De gemiddelde Belg drinkt zich ongeveer dertig dagen per jaar eens goed totaal lazarus. Dat blijkt uit een onderzoek van de vereniging voor alcohol- en andere drugsproblemen. Dat wil dus zeggen dat de Belg bijna een even onverzadigbare drankdweil is als de Engelsman, de Fin of de Ier. Aangezien niemand van ons echter wil eindigen zoals Sid Vicious, Bobby Sands of de kobolten van Lordi, is het misschien toch beter om met zijn allen volledig te stoppen met drinken. En als we dan toch bezig zijn,kunnen we beter ook ineens stoppen met eten. De man die daarvoor kan zorgen is de Amerikaan Wiley Brooks, een krasse zeventiger die maximum 7 uur per week slaapt, acht keer zijn eigen lichaamsgewicht kan opheffen en die als 'breatharian' 30 jaar lang geen kruimel gegeten en geen druppel gedronken heeft en zich gedurende al die tijd gevoed heeft met atmosferische energie. Momenteel is de man Spiritual Teacher en je kan bij hem een workshop volgen 'niet eten en drinken' . De workshop kost $1,000,000.00 USD en duurt 5 dagen. Let wel, dit is een speciale aanbieding die slechts loopt tot 1 september 2006. Als u zich later inschrijft betaalt u $10,000,000.00. NO EXCEPTIONS POSSIBLE! Dus haast u zou ik zeggen...

donderdag, juni 01, 2006

Tahiti Day op 3 juni


Zaterdag 3 juni is het precies 237 jaar geleden dat kapitein James Cook Tahiti ontdekte. Tahiti is een klein eiland in de Stille Zuidzee naast Bora Bora waar de Franse schilder PaulGauguin jarenlang geleefd en gewerkt heeft. Het schilderij dat u hier ziet is echter niet van Gauguin, maar wel van William Hodges, de scheepsschilder die kapitein Cook vergezelde op zijn zeereis en bijgevolg ook de eerste was die in 1769 het eiland op doek heeft gezet. Om de ontdekking van de kapitein te vieren stel ik voor dat iedereen zaterdag 3 juni een douche neemt en zich wast met exotisch geurende Tahiti-douchezeep. Liefst rond 11 uur 's morgens want dat is het uur waarop Cook voor het eerst zijn kapiteinsvoeten op Tahitiaanse bodem zou gezet hebben. Natuurlijk mag u zelf kiezen welk aroma van tahiti-zeep u gebruikt. Zelf ga ik vanille nemen. Kokosnoot is een beetje té obvious....

Antartica

In 2007 wordt er eindelijk op de Zuidpool een gloednieuwe Belgisch onderzoeks-centrum gestart en wel aan de voet van het Sør Rondane gebergte in Dronning Maud Land vlakbij het Japanse Asuka station. Ik ben zelf alvast heel trots dat België zijn ijsblokje gaat bijdragen aan de exploratie van de Zuidpool en ik hoop uit de grond van mijn ziel dat de onderzoekers in de ijskap een bevroren mammoet zullen vinden die ze dan vervolgens kunnen klonen zodat we na 12000 jaar eindelijk de mammoet weer vredig kunnen zien grazen op onze Ardeense weiden naast de oeros. Voor mensen die zelf niet graag op de Zuidpool rondlopen maar toch willen weten wat er daar allemaal voor spannends gebeurt bestaan er gelukkig nog altijd Antarticaanse webcams. Met een beetje geluk ziet u er vroeg of laat een pinguin voorbijwandelen. Als je de Belgische antarticonauten succes wil toewensen, stuur dan een mail naar teamleader Frank Pattyn en breng hem je allerwarmste wensen over.