zaterdag, december 02, 2006

Gezelschapsspellenreview

Gezien de heropleving van de social games, heb ik gisteren-avond met de Joerie en mijn dochter Merlijn 8 nieuwe gezelschaps-spellen uitgestest. Hieronder de quotering!





Carcasonne: een ouderwets bordspel waarbij je Middeleeuwse steden, kloosters en wegen moet bouwen (8/10).
Atmosfear: een griezelige mengeling tussen monopoly en trivial geleid door een heel grappige 'grafmeester' die vanop DVD het spel constant onderbreekt met sadistische opdrachten (8/10)
Pirates of The Carraibian-the game: Een spel over de pirates of the Carraibian met heel veel piraten, rum, schatten en allemaal opdrachten op dvd versierd met beelden uit de films. (7/10)
De nieuwe monopoly: leuke uitvoering met fotootjes van alle bekende Belgische steden die wel allemaal op een dag zijn getrokkendat het heel hard regende. Ook jammer dat het legendarische monopoly-geld vervangen is door een plastieken minibankautomaat en visakaarten. Wel leuk is dat de hotels flatgebouwen geworden zijn en dat er bij de pionnen metalen vliegtuigjes zitten. Zo kan je op een saai moment nog altijd 9/11 spelen. (7/10)
Kolonisten: een al iets complexer spel waarbij je een eiland moet koloniseren en er wegen, dorpen en steden bouwen met grondstoffen die je kan winnen terwijl je constant door een soort abstracte struikrover kan overvallen worden. (6/10)
De Disney Trivial Pursuit: Trivial Pursuit blijft natuurlijk een van de traditionals van het moderne gezelschapsspel, maar deze versie is meer één grote commercial om onschuldige onze kinders te verleiden naast dit spel ook nog eens alle films van Disney te gaan bestellen bij Sinterklaas. Bovendien zit er een dvd bij met opdrachten, waardoor je eigenlijk het spel kan spelen zonder dat je het bord hoeft uit te pakken. (5/10)
Het Da Vinci Code-spel : Het is niet omdat de Da Vinci Code een boek is over een moeilijke ouwe puzzel, dat je een er een totaal onbegrijpelijk spel over moet maken. Misschien leuk voor mensen die de traditionele kruiswoordraadselboekjes beu zijn, maar wie een spectaculaire belevenis met flagellanten en krankzinnige kardinaals verwacht kan beter op zijn blote knieën naar het Portugese Fatima kruipen. (3/10)
De nieuwe Cluedo met DVD: Ik heb cluedo nu altijd al een stoem en redelijk saai spel gevonden. Het enige wat het geheel nog een beetje recht hield was de legendarische foto op de voorkant van de doos met Colonel Mustard, Dominee Green, professor Plum, mevrouw Peacock & co. Welnu: al deze figuren zijn ondertussen deftige Nederlanders geworden en hebben namen in de trend van kolonel van Ginder, dominee Groeneman, professor van der Pluym en dat soort flauwigheden. Bovendien wordt er om ethische redenen niemand meer vermoord, maar gewoon iets gestolen en zit er een DVD bij die het verhaal voor u bepaalt en bovendien vol zit met onduidelijke opdrachten. Dan kan je beter nog eens een goeie ouwe Agatha Christie lezen. (2/10)

Ziezo, nu weet je wat je aan de Kerstman moet vragen en wat niet...

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Amai, dat moet een lange avond zijn geweest!!

Geert Beullens zei

you bet. ben er nog moe van

Unknown zei

Hey een leuke spellenavond gehad zo een jaar geleden...

Maar dat Kolonisten zo een lage score haalt verwondert me enigzins, het is nochtans met voorsprong het populairste spel bij ons thuis zeker indien het gespeeld wordt met de uitbreiding "Steden en Ridders". Dit terzijde...

Ik wilde eigenlijk vragen of je me een fotootje van het recente speelbord van monopolie niet eens doorsturen. Ik heb namelijk het plan opgevat om tijdens mijn vrije tijd volgend jaar het monopolie spel irl "te verkennen" maar daartoe zou ik willen beschikken over de steden met straten die op het speelbord vermeld worden liefst in hun respectieve volgorde...

Dank bij voorbaat

Grtz Nivad