dinsdag, januari 29, 2008

Sardienenkwis



Di 29 jan 2008 -Zoals elke dinsdag is het ook vandaag weer sardiensdag. Maar hoe zit het eigenlijk feitelijk met uw sardinekennis? Hebt u daar wel eens bij stilgestaan. Daarom vindt u hier een korte sardine-quiz. Zo kan u meteen te weten komen wat voor Sardiengraad u hebt en meer nog welke sardientitel u verdient:

00-20% : Sardienenbarbaar
20-50% : Sardienenamateur
50-70% : Sardienenvriend
70-90%: Sardienenkenner
100 %: Sardienoloog

Bonne Pilchance!

maandag, januari 28, 2008

Baardmannetjes

Ooit had ik ook een baard op de momenten dat ik niet Diogenes was en hoorde dus bij de baardmannetjes - zoals u er overigens ook een paar bekende vindt in het bekende baarden register. Naast Diogenes zijn ze echter ook Leopold II, Willem Vermandere, Panoramix, Zwartbaard, Filemon Persé, Rasputin, Herman Decroo, Grizzly Adams, Gandalf, Tuizenfloot, Osama Bin Laden, Jef Geeraerts, Luciano Pavarotti, Charles Darwin, kapitein Haddock, Lenin, Vader Abraham, Rabbi Jacob, Sinterklaas, Marc Dutroux en zelfs de baardvarkens van ZZ-top vergeten te vermelden. Misschien kent u er ook nog wel een paar. Laat het ons weten...

maandag, januari 21, 2008

U verneemt het allemaal bij Kinkajoe

De website van Kinkajoe - u weet wel, mijn creatieve werkbank - is helemaal geupdated. U krijgt er voortaan een mooi overzicht van alles waar Pyranokkio zich zoal mee bezig houdt en genoeg content om een halve dag in te grasduinen. Ga gerust maar eens een keertje kijken...

donderdag, januari 17, 2008

250 jaar geleden ontdekte Captain Cook Antartica

Vandaag precies 250 jaar geleden ontdekte de geniale 18e eeuwse ontdekkingsreiziger Captain Cook als eerste mens ter wereld de Zuidpool. Niet dat hij er ook daadwerkelijk voet aan wal heeft gezet. Nee, eigenlijk is hij er niet eens geweest. Hij is met zijn houten schip heel ver doorgedrongen in de ijsmassa en tot het besluit gekomen dat er achter dat ijs een continent moest liggen dat veel te koud en onvruchtbaar was om te koloniseren en is teruggekeerd. Natuurlijk nadat hij een paar pinguïns had geschoten en opgefret. Waarschijnlijk voorouders van degene die u hierboven op de antarticawebcam ziet...

dinsdag, januari 15, 2008

Sardienen op de open haard



Sardiensdag of niet, als de familie langskomt in Spanje gaat opa een emmer sardienen halen en gooit oma ze in de open haard voor een lekker festijntje Sardine Petrare.

donderdag, januari 10, 2008

Frikandonderdag

Omdat een sardien zo lekker is dat we er elke sardiensdag minstens één moeten eten, zouden we bijna vergeten dat het elke donderdag ook frinkandonderdag is. Daarom hieronder een recept van Guido Devliegher voor een lekkere Frinkandon.

BENODIGDHEDEN :
500 gr gehakt (vb gemengd varkens- en rundergehakt), 1 ei, 4 beschuiten, muskaatnoot, peper en zout, 1 eetlepel porto.
T u i n k r u i d e n : 1 sjalotje


BEREIDING :
Het gehakt in een kom doen en er de verkruimelde beschuiten bijvoegen. Het sjalotje heel fijn snijden en samen met het ei ook bij het vlees doen. Eventueel nog wat extra muskaatnoot, peper en zout toevoegen (mag flink gekruid smaken) en alles goed door mekaar roeren.
Maak een broodje en leg het in een vuurvaste ovenschotel. Met de porto overgieten om een mooie bruine gesloten korst te krijgen.
Laat gedurende 50 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 200°C.
Je kan de frikandon zowel warm als koud opdienen, bij warm opdienen in dikke sneden, bij koud opdienen in dunne sneden snijden.

Serveersuggestie : warm opdienen met warme kriekjes of mirabellen en aardappelkroketten
Serveersuggestie : koud opdienen met koude peertjes en bruin brood
Variante : je kan er eventueel samen met het sjalotje nog wat fijngehakte peterselie onder mengen
Wijntip : een halfdroge of droge witte wijn (vb een Müller-Thurgau)

zaterdag, januari 05, 2008

In Holland staat een Ton














En wel in den Efteling! Een ton waarin je gemakkelijk een bed en een kookfornuis kan installeren. Diogenes moest het weten...

woensdag, januari 02, 2008

Vinger kwijt














De eerste creatieve actie van het nieuwe jaar: prei&bloemkoolsoep maken! Resultaat: een overheerlijke soep en getekend voor de rest van het leven wegens een stuk van mijn linkerduim afgesneden.
Jammerlijk genoeg was het niet de hele hand, dan had ik eindelijk een haak kunnen laten zetten.

Vuurwerk op eigen dak
















Voor een gelukkig, vrolijk & heel grappig 2008 voor u allen en voor zo veel mogelijk andere mensen ook.